Monday, October 18, 2010

Doaku Buatmu..

Segala puji bagi Allah SWT,Tuhan Yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang .Assalamualaikum w.b.t

Di sini ada sebuah cerita yang menarik..Mari Hayati Cerita ini...

Ahmad dan Ali adalah 2 orang sahabat baik dan berjiran. Kedua-dua mereka hidup dalam kesusahan dan kemiskinan. Setelah seharian berusaha, masing-masing akan berdoa.Begitulah kelaziman mereka berdua. Mereka akan singgah di masjid setiap kali lepas bekerja untuk solat dan doa. "Apa doamu hari ni?" Tanya Ahmad kepada sahabatnya. "Aku pinta bahawa esok hari aku dimurahkan rezeki. Bulan ini perbelanjaan ku lebih daripada biasa." Jawab Ali. "Doa kau?" Ali pula bertanya. Ahmad cuma senyum tanpa berkata apa-apa.

Keesokan harinya, Ali memberitahu Ahmad berita gembira. "Alhamdullilah, doa aku semalam dimakbulkan Allah.Majikanku beri bonus pada hari ini" "Alhamdulillah, Hari ini ko akan berdoa apa pula??" Tanya Ahmad. "Aku berdoa bahawa moga isteriku cepat besalin," Jawab Ali. Mereka berdua pun masuk ke masjid ,mengerjakan solat dan masing-masing berdoa. Sejurus usai berdoa Ali bertanya, "Kau berdoa apa pula untuk hari ini?" Ahmad senyum.Masih tiada jawapan.

Beberapa hari kemudian, Ali memberitahu berita gembira. "Syukur isteriku selamat bersalin malam tadi.Nampaknya doaku makbul, Mad" "Tahniah Ali" "Aku berdoa juga bahawa anakku selamat" kata Ahmad dengan wajah suram. "Kenapa dengan anak kau?" "Anakku yang bongsu sakit,Ali. Keadaannya amat membimbangkan." "InsyaAllah,kau doalah kuat-kuat sikit.Minta anakmu selamat,"Kata Ali. Beberapa hari kemudian, mereka berbual seusai solat seperti kebiasaannya. "Bagaimana dengan anak kau? " Tanya Ali. "Macam itu juga,Sudah beberapa hari tapi keadaanya cuma bertambah baik sedikit sahaja." "Doa banyak lagi Ahmad. Aku tidak sangka doaku sangat makbul.Hampir setiap yang aku doakan mustajab. Tapi kau....."Kata Ali. "Kenapa dengan aku?" "Mad,aku lihat doamu tidak mustajab." Ahmad tersenyum. Melihat Ahmad tersenyum,Ali semakin hairan lalu bertanya lagi. "Aku hairan, doa kau tidak makbul tapi kau masih boleh senyum?.."

"Sebenarnya doaku telah banyak dimakbulkan Allah.Syukur alhamdullilah." "Doa yang mana? Sebab aku tidak lihat ada apa-apa perubahan pada kau." "DOAKU sejak dulu hanya utk kau SAHABATKU. Setiap hari aku berdoa agar Allah makbulkan apa yang kau doakan kepada-NYA" Fikir-fikirkan la sahabat-sahabat ku..Doa kita untuk orang lain sangat tinggi nilainya di sisi Allah.Apatah lagi tanpa pengetahun orang yang kita doakan,Itulah Keikhlasan..

No comments:

Post a Comment